Історія

Ініціатором створення кафедри виступив доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Академії туризму України Володимир Степанович Великочий.
Підставою створення кафедри була необхідність ефективного викладання іноземних мов на спеціальностях «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа».

Кафедра іноземних мов і країнознавства створена у 2005 році та забезпечує викладання іноземних мов професійного спілкування (англійської, німецької), відповідно до європейських стандартів володіння мовами та згідно «Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти» для студентів освітніх програм 242 – «Туризм», «Туризм. Проектно-грантовий менеджмент»; 241 – «Готельно-ресторанна справа», «Курортна справа», «Міжнародний готельний бізнес»; 028 – «Менеджмент соціокультурної діяльності».

У 2005-2022 завідувачем кафедри  був кандидат філологічних наук, доцент Угринюк Василь Миколайович.

З червня 2022 року кафедру очолює кандидатка філогічих наук, доцентка Апельт Галина Василівна .

На кафедрі працюють 6 доцентів і один старший викладач, серед них – 3 кандидатів філологічних наук, 2 кандидати педагогічних наук і один кандидат психологічних наук.

Кафедра іноземних мов і країнознавства співпрацює з провідними світовими видавництвами іноземної літератури навчально-методичного змісту (Oxford University Press, Cambridge University Press, Macmillan Education, Paerson Longman Education, Heinle Cengage Learning), які забезпечують студентів та викладачів підручниками і посібниками з іноземних мов для усіх рівнів.

Кафедра також працює з Британською Радою, що дає можливість підтримувати національну і міжнародну співпрацю з установами, залученими до удосконалення методів навчання та оцінювання в галузі викладання сучасних мов та створення і застосування засобів навчання, зокрема мультимедійних матеріалів.

Викладачі кафедри іноземних мов і країнознавства є членами ATFL – Всеукраїнської асоціації викладачів іноземних мов і систематично проходять стажування в університетах США, Німеччини та Польщі.

У 2009-2011 викладачі кафедри іноземних мов і країнознавства виконували проєкт «Дистанціна освіта в туризмі» за програмою «Tempus» та у 2022 брали участь у міжнародному пооєкті «Ворота в Ґорнани».

Викладачі кафедри іноземних мов і країнознавства разом зі студентами є активними і творчими у громадському житті та є організаторами та учасниками семінарів, конференцій, фестивалів та інших заходів для молоді, які організовує університет, факультет туризму та громадські організації.

Кафедра та студенти беруть участь у культурно-просвітніх заходах, концертах, виставках, а також люблять подорожі та здоровий відпочинок.

У процесі функціонування кафедри іноземних мов і країнознавства її кадровий склад зазнавав певних змін.
Серед працівників, які стояли біля витоків створення кафедри та здійснили чималий внесок у її розвиток, розбудову, зміцнення навчально-методичної та матеріально-технічної бази, слід назвати викладачів англійської мови Софію Іванівну Павлюк (працювала на кафедрі в 2005-2006 роках) і Сергія Ігоровича Тюпу (працював на кафедрі в 2005-2008 роках). З часу заснування кафедри до 2012 року успішно викладала польську мову Дарина Миронівна Мицан.
Потреба розширення складу кафедри для забезпечення викладання англійської та німецької мов детермінувала появу нових науково-педагогічних кадрів. Зокрема, на кафедру прийшли:
в 2006 році – Ярослав Васильович Вовчок, Роман Васильович Познанський, Надія Іванівна Савчук і Маріанна Михайлівна Жумбей;
в 2007 році – Галина Василівна Гритчук і Романа Олексіївна Іванів;
в 2008 році – Ольга Ігорівна Прокопчук і Тетяна Степанівна Стецик.
Такі показники свідчили про значні перспективи розвитку молодого, амбітного науково-педагогічного колективу.

Нинішній склад кафедри:

Апельт Галина Василівна. Завідувачка кафедри. Кандидат психологічних наук, доцент.

Жумбей Маріанна Михайлівна. Кандидатка педагогічних наук, доцент.

Поздняков Олександр Вікторович. Кандидат філологічних наук, доцент.

Познанський Роман Васильович. Кандидат філологічних наук, доцент.

Приймак Лілія Богданівна. Кандидатка філологічних наук, доцент.

Савчук Надія Іванівна. Кандидатка педагогічних  наук, доцент.

Копчак Лілія Василівна. Старша викладачка.

Баранова Анна Любомирівна. Старша лаборантка.