Навчально-просвітницькі заходи

Різдвяна драма-казка «Ein Hotelzimmer für Maria und Josef»

30 листопада в рамках відзначення українсько-німецького року мов та пропагування вивчення німецької мови на факультеті туризму відбулась постановка німецькомовної різдвяної драми-казки «Ein Hotelzimmer für Maria und Josef».
Організаторами заходу виступили викладачі німецької мови кафедри іноземних мов і країнознавства. Під їхнім керівництвом студенти І-ІV курсів спеціальностей «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа» підготували для присутніх у залі гостей – професорсько-викладацького та студентського колективів факультету туризму – невеличке костюмоване дійство.

Ошатно прикрашений з нагоди цієї аматорської прем’єри кабінет лінгвокраїнознавства був переповнений глядачами, які одержали насолоду, поринувши на нетривалий час у світ німецької мови, біблійних легенд та дитячих фантазій.
На початку заходу перед аудиторією виступив завідувач кафедри іноземних мов і країнознавства, доцент Василь Угринюк, привітавши всіх з прийдешніми різдвяними святами та наголосивши на володінні іноземними мовами як невід’ємній компетенції сучасного фахівця туризму й готельного бізнесу.
А далі на імпровізованій сцені розгорнулось захоплююче дійство, що поєднало героїв різних епох, проводячи зв’язки між нетлінними християнськими цінностями й опредмеченням сучасних повсякденних реалій. Цетральний персонаж драми-казки – маленький хлопчик Флоріан – слухає розповідь свого дідуся про народження Ісуса Христа. Перед його очима один за одним постають моменти поневірянь Марії та Йосифа, пошуку притулку в господаря, чудування пастушків та янголів народженню Спасителя, прибуття трьох східних царів з коштовними дарунками. І ось Флоріан, збагнувши, що Марія та Йосиф ночуватимуть у холодних яслах, вирішує зателефонувати до готелю та замовити для них простору кімнату, і ладен для цього пожертвувати усіма заощадженнями своєї маленької скарбнички. Сюжетні лінії драми вдало поєднювались у цілісну розповідь виступами чарівної ведучої.
Казка, що вчить доброти та співчуття як незмінних супутників різдвяного духу, отримала чимало схвальних відгуків від глядачів, а також продемонструвала високий рівень володіння німецькою мовою студентами Факультету туризму, їх зацікавлення вивченням цієї навчальної дисципліни.
 Просвітницько-розважальний захід «Класики німецької літератури»
11 жовтня на факультеті туризму в аудиторії 301 відбувся просвітницько-розважальний захід «Класики німецької літератури» – невеличке, однак тепле та цікаве свято для студентів та викладачів з нагоди початку українсько-німецького року мов.
Організаторами заходу були викладачі німецької мови кафедри іноземних мов і країнознавства факультету туризму. Під їх керівництвом головні учасники дійства – студенти І-ІV курсів спеціальностей «Туризм», «Готельно-ресторанна справа» і «Менеджмент соціокультурної діяльності» (загалом 30 чоловік) – зуміли подарувати присутнім чимало приємних вражень від почутого та побаченого.
Сучасна Німеччина знана не лише своєю високорозвиненою промисловістю, але й належить до когорти держав-лідерів туристичної галузі в Європі та світі, посідає чільне місце у навчальній та науково-дослідницькій сфері, зокрема стосовно академічної мобільності студентів і викладачів, є батьківщиною багатьох нобелівських лауреатів, цілої плеяди геніальних письменників, поетів, композиторів, художників, громадських і політичних діячів.
Метою заходу було, з одного боку, познайомити гостей свята з основними етапами життя та творчим доробком титанів німецької класичної літератури – Йоганна Вольфганга фон Гете, Фрідріха Шіллера та Генріха Гейне, з іншого – пропагування вивчення німецької мови, потенціалу її використання як дієвого інструменту в процесі розширення світогляду, духовного збагачення, підвищення конкурентоспроможності на сучасному ринку праці (як вітчизняному, так й міжнародному).
Долучитись до скарбниці літературної спадщини Німеччини завітали студенти факультету туризму та викладачі всіх кафедр структурного підрозділу на чолі з деканом, професором Володимиром Великочим.
На початку заходу перед присутніми з вітальним словом виступив завідувач кафедри іноземних мов і країнознавства, доцент Василь Угринюк, вказавши у своїй промові на важливість володіння іноземними мовами як одну з вимог сучасного наукового й культурного життя та процитувавши кілька уривків з творів німецьких класиків.
Програма заходу відзначалась різноманітністю. Викладачі та студенти мали можливість вирушити в захоплюючу віртуальну мандрівку життєвими стежинами до джерел творчого натхнення видатних письменників і поетів Німеччини, пізнати вишукану красу їх зразкових віршів і балад, насолодитись милозвучними піснями, дізнатись чимало нового й цікавого про німецьку мову та культуру.
Варто відзначити високий рівень підготовки учасників заходу, адже усі виступи були виключно німецькою мовою. І це враховуючи той факт, що для чималої кількості студентів німецька мова є другою іноземною після англійської. Останнє свідчить про усвідомлення майбутніми менеджерами, фахівцями з туризму та готельно-ресторанної справи важливості володіння іноземними мовами як однією з пріоритетних компетенцій обраного фаху.

 Англомовний дискусійний клуб 

Відповідно до Указу Президента України «Про оголошення 2016 року Роком англійської мови в Україні», кафедра іноземних мов і країнознавства Інституту туризму ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» започаткувала роботу англомовного дискусійного клубу (“EnglishSpeakingClub”), метою якого є створення англомовного середовища для формування і розвитку комунікативних компетенцій студентів та інших учасників Клубу, подолання психологічного бар’єру спілкування, розвиток критичного мислення та уміння обґрунтовувати й відстоювати власну позицію щодо проблем глобального характеру.
“EnglishSpeakingClub” урочисто відкрив директор Інституту туризму, професор Володимир Великочий, який наголосив, що «… сьогодні англійська мова – це «двері у цивілізований світ», знання англійської мови – одна з найважливіших умов успішної діяльності в усіх сферах суспільного життя: політики, економіки, бізнесу, освіти, науки, культури. (…) Наші фахівці кафедри пройшли науково-методичне стажування в університеті США, тому, сподіваюся, що ця форма навчання дасть вагомі результати».
Зі вступним словом (англійською мовою) звернувся один з кращих фахівців в Україні у сфері германістики, автор і керівник проекту “EnglishSpeakingClub”, завідувач кафедри іноземних мов і країнознавства, доцент Василь Угринюк. Він зазначив, що знання англійської мови і вміння спілкуватися в англомовному середовищі – це невід’ємна ознака конкурентоспроможного фахівця. «Знання англійської мови дають можливість здобути якісну освіту, знайти хорошу роботу, зробити успішну кар’єру, а також відкривають доступ до численних ресурсів інформації, що особливо важливо для людини, яка живе в інформаційному суспільстві», – наголосив В. Угринюк.
Організатор і розробник програми “EnglishSpeakingClub”, доцент Наталія Чаграк, обрала для дискусії найбільш актуальні й цікаві для сьогодення проблеми. Темою обговорення першого семінару стала «Університетська освіта в Україні та в розвинених країнах світу: шлях до успіху». Учасники заздалегідь ознайомилися з вибраними публікаціями, а на семінарі переглянули короткометражні документальні фільми про найкращі університети світу, організацію освітнього процесу  і студентське життя у кампусі.
Модератор “EnglishSpeakingClub”, канд. пед. наук Ярослав Вовчок, зацікавив студентів проблемою і майстерно залучив їх до жвавої дискусії. Виявилося, що освіта, зокрема університетська, викликає значний інтерес у молоді. Українців турбує відтік людського капіталу до країн, де вони можуть реалізувати свій творчий, а згодом і професійний потенціал. Учасників дискусії також зацікавило питання мотивації навчальної активності студентів. У неформальній дружній атмосфері спілкування вони висловлювали власні погляди на проблеми освіти на сучасному етапі суспільного розвитку, пропонували оригінальні ідеї щодо організації освітнього процесу в університетах України, і все це відбувалося англійською мовою. Тема викликала значний інтерес, дискусія тривала півтора години, студенти й не помітили, як подолали «мовний бар’єр», а це – перший крок до успіху.