Конкурси та олімпіади

Конкурс знавців німецької мови-2018

17 квітня на факультеті туризму відбувся конкурс знавців німецької мови. Варто відзначити, що цей захід вже став традиційним та проводиться вже не перший рік. Цього разу ще однією підставою для організації інтелектуальних змагань юних поліглотів стало відзначення українсько-німецького року мов.
Ініціатором проведення конкурсу був доцент кафедри іноземних мов і країнознавства Олександр Поздняков. Учасниками заходу стали студенти І-ІІІ курсів спеціальностей «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа».
Програма конкурсу передбачала перевірку різних компетенцій володіння німецькою мовою, а саме: сприйняття повідомлень на слух, розуміння письмового тексту, виконання творчого завдання та бесіда за запропонованою темою.
Атмосфера заходу відзначалась привітністю та невимушеністю. Всі студенти продемонстрували високий рівень володіння німецькою мовою, незважаючи на те, що для значної частини їх вона є другою іноземною. Це свідчить про високий рівень викладання зазначеної навчальної дисципліни на факультеті туризму.
Після завершення конкурсу кращі учасники були відзначені грамотами переможців і призерів. Однак найголовніше – це прагнення студентів до вивчення німецької мови, відкриття нових освітніх, культурних, туристичних горизонтів.
Черговий конкурс знавців німецької мови (2017)
15 березня на факультеті туризму відбувся конкурс знавців німецької мови, організований кафедрою іноземних мов і країнознавства. Слід відзначити, що цей захід вже став на факультеті традиційним та проводиться кілька років поспіль з ініціативи доцента Олександра Позднякова. Метою конкурсу є популяризація німецької мови як однієї з найпопулярніших мов у Європі, провідної мови науки, торгівлі, мистецтва. Для студентів факультету туризму вивчення німецької мови є важливою складовою їх фахової підготовки, оскільки чимало з них щоліта проходять навчально-виробничу практику в готелях, ресторанах, відпочинкових комплексах цієї країни.
Приємно вказати на зростання зацікавленості конкурсом з боку студентів. Цьогоріч його учасниками стали два десятки друго-, третьо- та четвертокурсників спеціальностей «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа».
На початку заходу перед присутніми виступили декан факультету туризму, професор Володимир Великочий і завідувач кафедри іноземних мов і країнознавства, доцент Василь Угринюк, котрі наголосили на необхідності володіння іноземними мовами як одній з невід’ємних якостей висококваліфікованого фахівця, запоруці конкурентоздатності на сучасному ринку праці, важливій передумові особистісного розвитку.
Понад три години тривали змагання юних поліглотів. Студенти демонстрували свої знання, вправно вирішуючи запропоновані завдання на сприйняття інформації на слух, розуміння змісту прочитаного, написання повідомлення із запропонованої проблематики. Завершувала конкурс перевірка компетенції усного спілкування, адже метою викладання німецької мови на факультеті туризму є формування в студентів вміння ефективного практичного застосування набутих знань у професійній діяльності, подолання мовного бар’єру, почуття впевненості в німецькомовному комунікативному середовищі, користування мовою як дієвим інструментом для досягнення культурно-пізнавальних цілей та задоволення побутових потреб.
Після завершення конкурсу переможці та призери були нагороджені грамотами та похвальними листами. Однак значно важливішим для всіх учасників стало, за їх словами, задоволення від одержаної можливості спробувати власні сили та чергового відкриття багатогранності, багатства й неповторності мови країни, що заслужено вважається одним з світових лідерів галузі туризму й гостинності.
Знавці німецької мови демонструють свої знання (2016)
5 квітня 2016 року кафедрою іноземних мов і країнознавства Інституту туризму Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з ініціативи доцента Олександра Позднякова за сприяння завідувача кафедри та викладачів було організовано та проведено черговий конкурс знавців німецької мови. Учасниками захоплюючого інтелектуального змагання стали студенти ІІ-ІV курсів напрямів підготовки «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа».
На початку конкурсу перед присутніми виступив багаторічний завідувач кафедри іноземних мов і країнознавства, людина з багатющим теоретичним багажем та практичним досвідом спілкування й викладання німецькою мовою, професор Василь Угринюк. Він наголосив на важливості проведення зазначеного заходу, підкресливши необхідність вивчення іноземних мов як пріоритетної складової конкурентоспроможності на ринку праці сучасних фахівців. Це є особливо актуальним для висококваліфікованих працівників сфери туризму та гостинності, чия трудова діяльність передбачає повсякденні контакти з іноземними колегами й клієнтами.
Учасники конкурсу іноземних мов мали нагоду випробувати свої сили одразу в чотирьох етапах змагання, кожен з котрих репрезентував відповідну мовну навичку – сприйняття інформації на слух (das Hörverstehen), розуміння змісту прочитаного (das Leseverstehen), написання повідомлення із запропонованої проблематики (das Schreiben), усне висловлювання на задану тему (das Sprechen). Результати кожного з етапів оцінювались членами журі, сформованого з кращих викладачів німецької мови кафедри іноземних мов і країнознавства. До складу журі увійшли голова конкурсу, професор Василь Угринюк, організатор конкурсу та розробник завдань, доцент Олександр Поздняков, активні учасники заходу, досвідчені фахівці, доценти Галина Гритчук і Надія Савчук.
Студенти продемонстрували високий рівень володіння німецькою мовою, успішно впорались із запропонованими конкурсними завданнями. Це й не дивно, адже викладанню іноземних мов загалом в Інституті туризму приділяється чимала увага (велика заслуга в цьому належить директору Інституту туризму, професору Володимиру Великочому та завідувачу кафедри іноземних мов і країнознавства, професору Василю Угринюку). Позитивну роль у покращенні комунікативних компетенцій студентів відіграє й проходження ними виробничої практики за кордоном (майже кожен з учасників конкурсу за період навчання в інституті принаймні одного разу мав можливість попрацювати та відпочити в Німеччині).
Змагання юних поліглотів завершено, на черзі – нагородження переможців, які будуть відзначені похвальними грамотами. Однак набагато важливішими є здобуті ними знання та бажання вчитись, застосувати мову видатних Гьоте та Шіллера в своїй майбутній професії. Організатори конкурсу бажають успіху всім учасникам і щиро за них радіють, адже «скільки ти знаєш мов – стільки разів ти людина».

 Конкурс знавців німецької мови (2014)

«Wer keine fremde Sprache spricht, kennt seine Muttersprache nicht» (J.W. Goethe)
3 квітня 2014 року о 13.30 в ауд. 325 Інституту туризму відбувся конкурс знавців німецької мови серед студентів ІІІ-ІV курсів напрямів підготовки «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа». Інтелектуальні змагання молодих поліглотів були організовані та проведені кафедрою іноземних мов і країнознавства з ініціативи доцента Олександра Позднякова.
Вивчення іноземної мови є однією з обов’язкових умов сучасної підготовки фахівця в галузі туризму й готельно-ресторанної справи, специфіка роботи яких передбачає співпрацю та спілкування з іноземними партнерами та клієнтами. Вміння в письмовій та усній формах формулювати свої думки є необхідним для ефективної роботи в даній важливій для економіки України галузі. Це є особливо актуальним в контексті інтенсифікації процесу налагодження нашою молодою державою міжнародних зв’язків, детермінованих інтегруванням у світове та європейське співтовариство.
Недарма в Інституті туризму на найвищому рівні здійснюється викладання одразу трьох іноземних мов – німецької, англійської та польської, що значно підвищує конкурентноздатність випускників інституту на ринку праці, позитивно впливає на їх особистісний розвиток.
Конкурс знавців німецької мови передбачав всебічну перевірку знань студентів. Учасники мали змогу продемонструвати свої найкращі якості протягом чотирьох етапів змагання: виконання граматичного тесту, аудіювання, написання повідомлення та усного висловлювання на задані теми.
Варто відзначити, що всі учасники конкурсу виявили високий рівень підготовки, незважаючи на те, що частина з них вивчає німецьку мову як другу іноземну. Це свідчить про високу кваліфікацію науково-педагогічних працівників кафедри іноземних мов і країнознавства.
У підсумку змагань було визначено та нагороджено грамотами їх тріумфаторів. До трійки призерів увійшли студенти:
1. Олексій Філюстін
2. Марина Радиш
3. Ганна Контурак
Кафедра іноземних мов і країнознавства щиро вітає всіх учасників конкурсу та пишається їх успіхами. Незважаючи на зайняті місця, всі ви – молодці. Так тримати!